Organizacija vremena u toku školske godine

U proteklih nekoliko meseci mi je par osoba reklo da sam najorganizovanija osoba koju poznaju ili da im nije jasno kako imam vremena za sve. Od malena sam imala gomilu obaveza i mislim da je moja današnja organizacija rezultat toga.

S vama ću podeliti neke savete za bolju organizaciju vremena u toku školske godine.

  1. Nabavite ili napravite planer. Može biti i bullet journal, može biti i obična sveska ili papir. Samo na njemu napišite svoje školske obaveze i raspored časova.
  2. Pitajte profesore kada ćete imati kontrolne ili pismene zadatke. Na taj način ćete moći unapred se da se organizujete i učite na vreme, a ne veče pred kontrolni ili pismeni.
  3. Odredite svoje slobodno vreme. Svoje slobodno vreme posvetite sebi – pišite dnevnik, meditirajte, razmišljajte o tome gde ćete biti na kraju školske godine – šta ste postigli, ko ste… Prosto, brinite o sebi. Ako imate loš dan ovako nešto je odlično vreme da pojedete kockicu čokolade (ili više) i pogledate epizodu omiljene serije. A možete i napokon da pročitate prvo poglavlje one knjige koja vam već mesecima stoji na polici.

Vreme za ovako nešto može biti i pola sata dnevno, a može biti i mnogo duže. Izdvojiti vreme za sebe i brigu o sebi je bitno jer se na taj način otkrivamo sebe na nekom dubljem nivou.

  1. Napišite svoje ciljeve za tu školsku godinu. To može biti da imate odličan uspeh, da učestvujete u nekim vanškolskim aktivnostima, da podignete svoju ocenu iz nekog predmeta, da se dobro pripremite za fakulet…
  2. Razlaganje velikih ciljeva na manje. Veliki ciljevi mogu da vas uplaše, da učine da vi nikad ništa ne preduzmete povodom toga. Čim ih razdvojite, ciljevi vam se učiniti manjim i da možeš da ga učiniš possible. Ovo zahteva dosta razmišljanja i preračunavanja.
  3. Odredite prioritete. Nisu svakom prioriteti isti – nekog zanima fizika, a nekog likovno. Nekome je prioritet da se posveti ishrani ili da radi na svom mentalnom zdravlu. Posvetite se svojim prioritetima, ali nemojte zapostavljati i drugo obaveze koji vam nisu prioritetne jer će vam se obaveze nagomilati.
  4. Odvojite vreme za domaće zadatke i učenje. Procenite koliko vremena vam je potrebno za neki domaći, vežbanje zadataka ili učenje pa za to odvojite još više vremena.Gotovo uvek nešto iskrsne i u samom startu će vam trebati više vremena. Nemojte takve obaveze planirati baš u minut jer to uvek može da se produži neplanirano.
  5. Odvojite vreme za odmor. Odmor je jako bitan da ne biste stigli do butnout-a koji sa sobom vuče mnogo posledica.
  6. Planiranje. Ubacite sve ovo u svoj planer, notes ili kalendar i ne bi trebalo da bude problema.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći. Želim vam uspešnu školsku godinu!

Emilija Novaković

Ime visuala: Pink and Blue Motivational Education Portrait Poster 

https://www.canva.com/templates/EAEToXb86ZY-pink-and-blue-motivational-education-portrait-poster/