Ražanj u borbi za očuvanje srpske muzičke tradicije – sabor frulaša

ČITAJ MI

U čast najpoznatijeg srpskog frulaša u Ražnju, 2. i 3. jula održani su „Dani Save Jeremića”, odnosno 21. Sabor frulaša i izvornog narodnog stvaralaštva. Nastupali su najboljii mladi srpski frulaši i petnaestak učenika frule iz Brusa.

Glavno saborsko veče bilo je u subotu 3.jula, kada su nastupali najboljii frulaši Srbije i izvođači izvornih pesama, Merima Njegomir i Čeda Marković. Učesnike je pratio orkestar pod upravom Branimira Đokića.

Ražanj je kolevka frule, tu je rođen rodonačelnik srpske frule, virtuoz Sava Jeremić, zato najbolji frulaši rado dolaze na Sabor.

Srpsku frulu je u svetu prvi promovisao Sava Jeremić 1953. godine, kada je osvojio prvu nagradu sa kolom „Paraćinka“ u Van Golenu u Velikoj Britanijji u konkurenciji jednog Menjuhina. Frula od tada postaje jedan od najbitnijih instrumenata u orkestrima.

Na manifestaciji je održana i promocija knjige „Božji dar“ maestra Vlade Baralića, koja govori o Savi i fruli i tome koliko je ona bitan instrument za našu tradiciju.

Sabor je otvorila himna Frulaške Republike Ražanj koja ima i svoju zastavu. Na taj način je dat značaj fruli kao narodnom instrumentu.

Za kraj mogu da dodam, kao predstavnik organizacije „Sunčev zrak“ iz Ražnja i kao gost manifestacije, da je bila velika posećenost tokom obe večeri, da su ljudi zadovoljni programom, a mladima bih poručila da treba da poštuju svoju tradiciju, bar onaj deo koji im je od detinjstva sastavan deo života. Porodica je ta koja usadi osećaj tradicije i njenog očuvanja, a na mladima je kako se prema tome ophode tokom života.

Aleksandra Đokić