Prijezdi i Jelici u čast – festival srednjovekovne kulture i viteštva

Ljudi vekovima menjaju svoju kulturu, način života, razmišljanje, ali jedno ostaje isto – tradicija. U tradiciji pronalazimo sebe, ona nas povezuje sa našim precima i njihovim načinom života i određuje nam budućnost, uči nas da poštujemo prave vrednosti i borimo se za ideale svojih predaka negovanjem nacionalne istorije, kuture i baštine.

U Grad Stalaću održan je trodnevni festival srednjovekovne kulture i viteštva “Prijezdi i Jelici u čast”. Festival je inspirisan srednjovekovnom kulturom i oživljavanjem borbi koje su se vodile za Stalać. Broj učesnika festivala svake godine se povećava, a posetioci pristižu iz svih krajeva Srbije. Ove godine festival su podržali “Beli vukovi” iz Sremskih Karlovaca, “Zmajeva griva” iz Niša, “Čuvari Belih crkvi” iz Kuršumlije, “Zatočnik” iz Niške Banje, “Crveni Gavranovi” iz Novog Sada, viteška družina “Sveti knez Lazar” iz Kraljeva i predstavnici grupe “Pogani” iz Kladova.

Posetioci su imali priliku da uživo vide rekonstrukciju bitke za Stalać, koja je vođena 1413. godine između Srba i Turaka, kao i turnire u bacanju sekire, streličarstvu, bacanju koplja u dalj, bacanju kamena sa ramena i turnir srednjovekovnih borbi.

Oni koji su posetili ovaj festival kažu da su se saživeli sa istorijom ovog kraja i videli neke stare zanate, ali i pravi katapult, oklope, mačeve, koplja, strele, …

Posetioci su se upoznali i sa najmlađim proizvođačem oklopa u Srbiji – Vasilijem Batačaninom iz udruženja “Viteška družina Sveti knez Lazar” iz Kraljeva. Demonstriran je i katapult, koji je nastao uz pomoć vrednih ruku Bobana Kiša iz Kladova, predstavnika udruženja “Pogani”.

FOTO LJUBISAVLJEVIĆ

U razgovoru sa jednim od organizatora festivala Dušanom Ljubisavljevićem, pripadnikom udruženja “Čuvari Mojsinjske Svete Gore” iz Stalaća, saznali smo da srednjovekovni viteški sportovi podrazumevaju dva tipa borbe: prikazne borbe, u kojima svaki protivnik zna gde će biti “zadat udarac”, to su unapred uvežbani pokreti i tu se stavlja akcenat na formacije, na oklope, na izbor oružja i udarci nisu stvarni i bohurt, moderan tip ful kontaktnog borilačkog sporta, koji se trudi da prikaže i rekonstruiše načine na koji su se borili vitezovi nekad na turnirima, sa ozbiljnim udarcima, postoje jasna pravila i oprema koju koriste borci mora da zadovoljava određene standarde iz domena autentičnosti, kao i iz domena bezbednosti.

Više o festivalu i njegovim učesnicima saznaćete u našoj sledećoj emisiji na jutjub kanalu Okular Ćićevac. Zahvaljujemo organizatorima na pozivu i vidimo se sledeće godine!