Srednja škola u Varvarinu odličan izbor za budućnost

Ovih dana jedna od aktuelnijih tema je upis u srednje škole. Mladi maturanti trenutno zbunjeni, uplašeni, nesigurnim korakom koračaju ka nečemu novom i njima nepoznatom.

Dodatni stres i nervozu stvara i sam izbor smera obrazovanja i škole koju treba da upišu. U našoj varoši imamo sjajnu srednju školu, koja obuhvata više obrazovnih profila koji se mogu upisati, odakle izlaze republički prvaci i budući studenti generacije. Da biste išli u pravu evropsku modernu srednju školu, nije vam više potrebno da idete dalje od komšiluka, i to je, verovatno, najbolja aktuelnost koju opština Varvarin s ponosom može danas da promoviše!

Ove godine vrši se upis za smerove: gimnazija – prirodno matematički smer, ekonomski tehničar, mašinski tehničar motornih vozila, koji su četvrti stepen obrazovanja, i izrađivač hemijskih proizvoda, kao treći stepen.

Hol škole

Kako bismo približili i donekle pomogli u odluci oko upisa, danas smo posetili Srednju školu u Varvarinu i popričali sa pedagogom škole Natašom Dubinjinin, koja je uvek dostupna za sva pitanja i nedoumice, pa da vidimo šta nam je poručila.

  1. Zašto mladi treba da upišu Srednju školu baš u Varvarinu?

Mladi treba da upišu Srednju školu u Varvarinu iz više razloga:

Naša škola važi za jednu od jako mirnih škola, u smislu odsustva nasilja. Incidentne situacije su vrlo retke. O tome se strogo vodi računa – da svaki učenik bude bezbedan i oseća se sigurno na putu od škole do kuće i u samoj školi.

U školi postoji Tim za dodatnu podršku učenicima, koji se bavi brigom o đacima iz osetljivih kategorija (deca koja žive sa jednim ili bez oba roditelja, siromašni, pripadnici nacionalnih manjina, deca smeštena u hraniteljske porodice, deca sa problemima u porodici,…).

U našoj školi je enterijer i eksterijer vrlo uređen i o tome se vodi dosta računa, da škola bude uredna, čista i dekorisana skladno nameni prostorija. Učimo i zamolimo naše đake da se potrude da svojim ponašanjem, školu ostave takvu kakvu su је i zatekli generacijama koje dolaze. Na sastancima Učeničkog parlamenta, đaci daju predloge koji se u većini slučajeva prihvate i realizuju. Česte su organizacije humanitarnih aktivnosti i takmičenja kao što su npr. „Igre bez granica“.

Aktivne su sportske sekcije iz čijih redova učenici idu na takmičenja u streljaštvu, rukometu, odbojci, košarci i malom fudbalu.

Uspešno radi i dramska sekcija, gde učenici koji imaju talenat za glumu, pevanje i ples mogu da se iskažu neometano.

Humanost na delu podstiče se radom sekcije Crvenog krsta, gde se tradicionalno pripremaju novogodišnji paketići za siromašnu decu. Obeležava se borba protiv trgovine ljudima, govori o zdravim stilovima života (zdrava ishrana, borba protiv pušenja i zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, alkoholizam), razgovara se o polnom prenosivim bolestima kao i o reproduktivnom zdravlju.

Nastavnici su spremni za saradnju i zajedno sa pedagogom škole, puni su razumevanja prema učenicima.

Prati se uspeh učenika u toku školske godine kao i tokom trajanja školovanja. Kada učenik pokazuje neuspeh u školi, organizuje se poseban vid podrške dok ne bude vidljivo napredovanje.

Većina učenika su đaci putnici, tako da je iskazano veliko razumevanje za đake koji putuju više od 3 km do škole.

U našoj školi se neguje atmosfera tolerancije, razumevanja i podrške.

Ovogodišnji maturski ples
  1. Na koje uspehe vaših učenika ste najviše ponosni?

Naši učenici generacijama idu na takmičenja iz različitih oblasti i nastavnih predmeta.

Najponosniji smo na učenike koji su osvojili prva mesta na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti kao i iz matematike i geografije. Pored toga učenici se takmiče iz fizike, istorije, sociologije, ekonomskih predmeta, mašinske grupe predmeta, hemije itd.

  1. Šta biste poručili mladima?

Ti si gospodar sopstvene volje!

Od tebe zavisi tvoj uspeh!

Pre nego da izaberete školu, razmislite. Šta god odlučili, ima vremena da se promeni, da se stekne još bolje i kvalitetnije obrazovanje i kasnije u životu, ako ste pri ovom izboru omanuli.

А ако ne biste da rizikujete – moderna i baš dobra škola vam je u komšiluku:

Živi, uči i budi među najboljima!

Tamara Nedeljković