Prvi koraci mladog fotografa iz Paraćina na putu da osvoji svet fotografije

ČITAJ MI

Znaš li onaj osećaj kada imaš strast prema nečemu, kada ti se, na pomen te neke stvari ili aktivnosti, otvori „četvoro očiju“ i želiš da čuješ i doživiš sve što je vezano za taj tvoj veliki san na kome vredno radiš i trudiš se?

Pričaću ti danas o jednom mladom čoveku koji je oduvek bio zaljubljenik u tehniku i tehnologiju. Sve svoje slobodno vreme, koje je mogao da izdvoji pored posla i vremena provedenog sa suprugom i decom, provodio je za kompjuterom. Gejming mu je prva i velika ljubav, ali se spletom nekih okolnosti zainteresovao za fotografiju. Sam je izučavao i gledao tutorijale na Jutjubu, tražio načine kako da mu svetlo bude dobro pozicionirano, kako se radi sa modelima ,kao i ostale tehničke stvari, koje mu mogu pomoći u svom hobiju.

„Fotografijom se bavim već 2 godine. Sa gejmingom i mojim interesovanjem za tehniku javila se spontano želja da se bavim i fotografijom, da mi to bude još jedan hobi. Svoje početke u fotografiji vezujem i za mog uzora i prijatelja Bojana Jovanovića poznatijeg kao Duja. On je fotograf iz Kruševca, koji mi je nesebično pružio podršku i uputio me u osnove fotografije kada niko drugi iz moje okoline nije želeo i veoma sam mu zahvalan na tome!“ – kaže Aleksandar Stojanović, mladi fotograf iz sela Zabrega kod Paraćina.

Aleksandar Stojanović

Aleksandar nam je pričao još i o svojoj insipraciji koji pronalazi u svojoj okolini, kao i na društvenim mrežama. Kako je i sam ljubitelj portreta, uglavnom fotografiše tu vrstu fotografije.

Prepreka sa kojim se susreću umetnici jesu gde predstaviti i pokazati svoja dela, naročito u manjim sredinama. Ovaj mladi umetnik našao je način kako da svoju ljubav prema fotografiji predstavi i mladima i bude primećen. Svoje fotografije postavlja na instagram, od kog je napravio prelepu slikovnicu sa pregršt predivnih fotografija, koje su malo drugačije od onih koje imamo priliku svakodnevno da viđamo po internetu.

Jedan od benefita ovog načina prezentovanja je taj što je njegov rad primetio jedan od osnivača foto kluba Art team – Bojan Petrović Bokac. Kao što i sam Aleksandar kaže – Art team i njegovi članovi su mu bili velika porška. Saradnjom sa njima Aleksandar je uspeo da organizuje i svoju prvu samostalnu izložbu.

„Ovo je moja prva izložba fotografija pod nazivom „InSto“, koja je inspirisana mojim instagram profilom gde sam delove sa svog feed-a na instagramu izdvojio u celine i napravio izložbu. Ovim putem se zahvaljujem i narodnoj biblioteci „Dr Vićentije Rakić“ u Paraćinu i Leposavi Ivanović, direktorki ove ustanove koji su mi ustupili hol biblioteke gde će se nalaziti moje fotografije narednjih nekoliko nedelja“ – ponosan je mladi fotograf na to što su mu fotografije u najlepšem izložbenom prostoru u gradu Paraćinu.

Da je moguće ostvariti svoje snove i videti da se trud i rad isplate, pokazuje nam i Aleksandrov primer, jer je na svečanom otvaranju njegove izložbe bilo više desetina posetilaca, a izložbu su medijski ispratili i svi lokalni mediji.

„Nikada nemojte da odustajete od svojih snova. Kada je teško, tada budite još hrabiji i odvažite se da budete iznad realnosti, koja je trenutna, jer uvek ima ko će vam biti podrška i davati vetar u leđa, ali za početak budite to sami sebi. Jedino vi sami znate kuda ste krenuli i zašto vam je to važno.“ – poručio je mladi fotograf iz Paraćina.

Fotografije sa izložbe pogledajte u galeriji:

Nikola Bogojević