Noć muzeja u Paraćinu

ČITAJ MI

„Samo umetnost može svetu snova udahnuti privid stvarnog života, a stvarni život maštovito preobraziti u čudesan oblik snova“ – Džonatan Ričardson

Mnogi veliki umetnici tokom svog života nisu bili priznati i veliki zbog nerazumevanja savremenika. Godinama, decenijama, vekovima kasnije došlo je do spoznaje čovečanstva da su neki umetnici za sobom ostavili velika dela o kojima se priča i vekovima kasnije. U vremenima u kojima danas živimo smatram da dela nekih naših umetnika imaju više prilika da budu viđena pojavom interneta. Mana ovih olakšica je razvitak i popularizacija nekih nevrednosti koje su nam servirane, a koje veći broj mladih ne sagledava kritički, već kao svakodnevicu.

Jedan od događaja koji je suprotnost današnjim trendovima na internetu je manifestacija „Noć muzeja“. Svetska manifestacija, koja je obeležena i u našem gradu Paraćinu, skrenula je pažnju mladima na značaj kulture i umetnosti. Paraćin je „Noć muzeja“ obeležio kroz 2 izložbe i ekskurziju maturanata u 3 beogradska muzeja.

Kulturni centar u Paraćinu mesto je gde se mogu pronaći brojne aktivnosti na poljima muzike, likovnog stvaralaštva, književnosti. O mnogobrojnim književnim večerima, koncertima, izložbama, kao i o manifestaciji „Noć muzeja“ govorio nam je Aljoša Gligorijević, direktor Kulturnog centra u Paraćinu.

„Večeras možete videti, u okviru Noći muzeja izložbu Italijanskog slikara Đuzepea Pipa Altomara, koji je veliki prijatelj Paraćina i Srbije. Zbog epidemiološke situacije u svetu, umetnik Altomare bio je sprečen da prisustvuje otvaranju izložbe, nasuprot velikoj želji. Pipo Altomare je i jedan od učesnika u nekoliko likovnih kolonija u Srbijii. Jedna od kolonija u kojima je učestvovao je tradicionalna Sisevačka likovna kolonija, koju prethodnih 45 godina tradicionalno sprovodi Kulturni centar Paraćin. Ovo je ujedno i najstarija likovna kolonija u Srbiji. Ukupno su predstavljena 132 njegova dela, koja su izrađena u tehnici akril na papiru ili kartonu“ – kaže direktor Gligorijević.

Dom omladine u Paraćinu pobrinuo se da mlade maturante, koji su ulagali svoje vreme u učenje i edukaciju, odvede na jednu ekskurziju u Beograd. Šta su posetili u Beogradu rekla nam je Jelena Vidosavljević, direktorka Doma omladine Paraćin.

„Ovo je prva godina gde se Dom omladine Paraćin priključio organizaciji Noći muzeja. Ideja je bila da na malo drugačiji način obeležimo dešavanje, pa smo se odlučili da sve odlične maturante povedemo u obilazak muzeja. Maturanti su imali priliku da posete Narodni muzej, Muzej nauke i tehnike i Muzej iluzija.“- kaže direktorka Vidosavljević za naš portal.

Po fotografijama koje su nam prosledili, vidi se da su maturanti kvalitetno i zabavno proveli dan. Svoje posete muzejima zaokružili su posetom Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

„Kao neko ko vodi omladinu u Paraćinu, obećavam da će se svi sadržaji svoditi na mlade ljude i na sva njihova interesovanja. Ovo putovanje je samo mali deo našeg plana i programa za ovu godinu.“ – obećava direktorka Doma omladine u Paraćinu slične akcije u budućnosti.

Obeležavanju ove manifestacije pridružio se i paraćinski foto klub Art Team, koji kao neformalna grupa postoji već dugi niz godina, a od 2020.godine registrovan je i kao udruženje.

Izložbu pod nazivom Bratstvo svečano je otvorio Vladimir Milićević, predsednik opštine Paraćin.

otvaranje izložbe – predsednik opštine Paraćin

„Naš tim sastoji se od preko 20 članova, od kojih su većina umetnički fotografi, ostali su ljubitelji fotografije ili početnici u ovoj oblasti. U okviru manifestacije Noć muzeja naše udruženje Art team i bratski klub Megrez iz Pekinga organizovali su zajedničku izložbu fotografija pod nazivom Bratstvo, zato što smo mi fotografi uvek podržali sva dešavanja i hteli smo da damo doprinos obeležavanja Noći muzeja u svom gradu.“- kaže Nataša Petrović, predsednica udruženja Art Team.

Da je uspeh i kvalitet ovog foto kluba svetski priznat, govori i činjenica da se izložbi priključio Bao Yongqing, koji je proglašen na najboljeg wildlife fotografa za 2019. godinu.

Uspeh ne dolazi sam od sebe i jedino kontinuirani rad na sebi može da nas dovede do nekog cilja, slažu se naši sagovornici. Uz veliki trud i rad, uspeh je zagarantovan, mladi treba da se edukuju, rade na sebi i da neguju kulturne vrednosti. Vidimo se dogodine na Noći muzeja 2022. u Paraćinu!