Mladi novinari i novinarke koje inspirišu

ČITAJ MI

Pre više od godinu dana osnovnoj školi u Ćićevcu ponuđena je projektna saradnja sa jednom osnovnom školom iz Hrvatske, a na osnovu ličnog poznanstva, koji je nastavnica naše škole ostvarila na jednom od prethodnih projektnih putovanja. Koleginica Stojanka Lesički ponudila je našoj nastavnici da škola iz Ćićevca bude partner OŠ Sveti Petar Orehovec u jednom velikom (najvećem) projektu za učenike i nastavnike u Evropi, Erazmus plus projektu sa vrlo zanimljivom temom koja je tek u začetku, a biće vrlo popularna u budućnosti širom Evrope – medijska pismenost. To je nešto novo, ne samo u našem okrugu, već i u Srbiji, te je ona to prihvatila i napisan je projekat “Mladi novinari današnjice, društveno odgovorni građani sutrašnjice” u partnerstvu osnovnih škola iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Španije i Rumunije.

Stanje medija kod nas (ali i u svetu) govori nam da na ovoj temi moramo mnogo da radimo, jer u moru lažnih vesti i dezinformacija, koje svakodnevno čitamo, vrlo je teško prepoznati istinitu vest, a takvo izveštavanje dovodi do zbunjenosti i loše informisanosti građana, što je vrlo štetno na duže staze, jer istina postaje ono što je, zapravo, laž, moralne dogme se gube, mladi počinju da gube kompas i da imaju sve više problema, koji su posledica nedostatka realnosti u svakodnevici. “Skoro je jedan mladi čovek na jednom od treninga koje sam ja vodila rekao da je zbunjen, da ne zna šta je istina, a šta laž, jer na televiziji i na internetu čita jedno, a ta ista stvar mu u realnosti deluje ne drugačije, nego potpuno suprotno od medijske slike. Najplastičniji primer za to su ispeglana, našminkana i savršena lica mladih devojaka, koje se svakodnevno smeše sa luksuznih mesta i pejzaža, a u realnosti on viđa samo devojke koje izgledaju obično, retko se smeju i stalno su nešto zabrinute. Skoro nikad se ne smeju uživo, dok na instagramu izgledaju savršeno zadovoljno svojim životom.” – kaže Aleksandra Milutinović, koordinatorka ovog projekta za Srbiju.

U prethodnim mesecima održane su radionice sa učenicima šestog, sedmog i osmog razreda na kojima smo razgovarali upravo o ovim temama, o tome kako prepoznati lažnu od prave vesti, kako da znamo šta je dezinformacija i da ne upadnemo u začarani krug ljudi koji će je prenositi, kako da koristimo i verujemo samo informativnim, a ne i klikbejt naslovima, šta je manipulativno u klipovima i sadržajima koje svakodnevno gledamo na interneru, a šta je koristan i značajan sadržaj koji treba da pročitamo. Medijska pismenost se neguje od malih nogu, baš kao i moralne vrednosti.

U okviru ovog projekta nastao je digitalni školski list “Đačka iskra” u kojem učenici Osnovne škole “Dositej Obradović” pišu o svemu što ih zanima. U tom listu ne možete pročitati lažne vesti, pa ni senzacionalističke naslove, tu su sasvim obične priče sasvim običnih mladih novinara koji se trude da stvaraju kvalitetan sadržaj za decu i mlade, pa ipak, npr. intervju sa Mihajlom Petkovićem, našom mladom fudbalskom zvezdom, do sada ima više od 2000 čitanja.

Redakciju “Đačke iskre” čine učenici osnovne škole iz Ćićevca, a ovaj projekat ima i svoj sajt na engleskom jeziku:

https://youngjournalists.home.blog/

Pročitajte i vi neku od priča naših mladih novinara:

Đačka iskra: https://djackaiskra.home.blog/

Sanja Ivanović