Želimo da živimo dostojanstveno, slobodno i zadovoljno u našem mestu – kažu mladi iz ruralnih sredina

ČITAJ MI

Realizovana je još jedna od aktivnosti projekta “Prvi put sa mladima o mladima” koje sprovodi udruženje Okular iz Ćićevca sa Somborskim edukativnim centrom i Centrom za kulturu i obrazovanje iz Sonte, kroz Erasmus + projekat koji kofinansira Evropska unija, okrugli sto. Na ovom okruglom stolu prisustvovalo je 36 učesnika, odnosno 25 mladih, a ostalo su činili donosioci odluka, mlade osobe koje uskoro spadaju u kategoriju mladih, ali i mlade osobe koje su neznatno starije od 30 godina.

Učesnici su na okruglom stolu imali mogućnost da se bliže upoznaju sa omladinskim aktivizmom i politikom. Takođe, imali su priliku da direktno vode dijalog sa donosiocima odluka i predstavnicima institucija kroz koje kao mlade osobe prolaze u različitim dobima.

Učesnici su iskazali veliku zainteresovanost ka omladinskoj politici i aktivizmu kroz sesiju o aktivizmu u ruralnim sredinama. Na ovoj sesiji mladi su pričali koliko je njima značajno da donosioci odluka vode stalan dijalog sa njima. Kako kažu, potrebno je biti zainteresovan i pričati sa mladima o njihovim interesovanjima. Naznačili su da im u Ćićevcu nedostaju sportska i kulturna dešavanja, informativne i edukativne radionice na teme: preduzetništva, prava, slobode, diskriminacije, tolerancije, ravnopravnosti i liderstva.

Predstavnici institucija i ustanova su podržali mlade i njihov rad. “Mladi u Ćićevcu su izuzetni. Jako nam je drago da Ćićevac predstavljaju ovi mladi ljudi koji razbijaju sve predrasude o aktivistima iz manjih mesta. Vi ste uvek spremni da svakom pomognete i doprinesete zajednici. Mi vam dugujemo zahvalnost jer ste odrasli u takve ljude. Drago nam je da nas predstavljate u najboljem svetlu.” – rekla je direktorka vrtića.

Učesnici su primetili da u ruralnim sredinama ne cenimo dovoljno mlade ljude i da oni zbog toga i odlaze. “Treba nam pomoći, u svakom smislu te reči. Želimo da živimo dostojanstveno, slobodno i zadovoljno u našem mestu. Ni nama nije drago kada moramo da ostavimo dom, porodicu i prijatelje, ali nekada to vidimo kao jedino rešenje. Ovakve vrste aktivnosti za mlade pokazuju našu želju da ostanemo ovde i promenimo nešto. Pokazuju našu borbu za boljim statusom u društvu gde smo ravnopravni sa odraslima i njihovim radom.” – izjavila je jedna od učesnica.

Kao rešenje za sve probleme sa kojima se mladi susreću izdvojen je dijalog. Smatraju da je potrebno aktivno voditi dijalog sa donosiocima odluka, da li to direktno ili indirektno. Potrebno je da donosioci odluka samo malo više obrate pažnju na mlade i oni su spremni da učine mnogo stvari i promene mnogo situacija.

“Naš glas se ne čuje dovoljno. Iako se mi trudimo, uglavnom nije dovoljno ono što radimo. Nemamo mogućnost da slobodno izrazimo svoje mišljenje i budemo prepoznati kao pokretači promena. To nam je jedna od velikih prepreka i smetnji u našem radu i aktivizmu.” – prenose učesnici.

Predstavnici institucija i ustanova su imali razumevanja i zajednički su došli do rešenja sa mladima koji su izrazili nezadovoljstvo. “Mi vas razumemo. Razumemo da su vremena drugačija i da svako ima različite potrebe. Razumemo da se ponekad osećate bespomoćno. Spremni smo da vam pomognemo i izađemo u susret. Tako i treba. Svi činimo ovu zajednicu, ne samo mi odrasli”.” – kažu donosioci odluka.

“Okrugli sto je realizovan uspešno. Za jednu malu opštinu, ovo je veliki uspeh. Treba da se ponosi mladim ljudima koji su uvek puni ideja, sugestija, ambicioznosti i želje za boljim sutra” – poručuju iz udruženja Okular.