Mali fudbaleri danas, veliki ljudi sutra – OFK Morava

ČITAJ MI

Ima jedan omladinski fudbalski klub, za koji su svi čuli. To je tako dobar i uspešan klub, a iz jedne je od najmanjih opština u okrugu, pa i u državi, i to u najpopularnijem sportu u Evropi. Nije to slučajno tako. OFK Morava je klub klinaca koji su danas okupljeni oko fudbalske lopte, ali ne uče na treninzima samo kako se igra fudbal, već kako se postaje nesebičan, uporan, tolerantan i veliki mladi čovek.

OFK Morava Ćićevac

Klub je zvanično osnovan kao udruženje građana 12.11. 2012. godine, a preorjentisan je na bazični fudbal i rad sa decom od 6 do 15 godina. Osnivač i stvaralac ove škole je Saša Milosavljević, bivši igrač, a sadašnji fudbalski trener i pedagog.

“Ceo život sam u fudbalu i, posle moje porodice, fudbal zauzima posebno mesto u mom životu. Kao igrač imao sam velike ambicije, ali zbog teške povrede, a najviše zbog toga što nisam imao nikoga da me usmeri i pomogne u daljoj karijeri, nisam napravio vrhunske rezultate. Vođen svojim iskustvom, rešio sam da formiram školu fudbala i da, ono što ja i mnogi talenti u Ćićevcu pre mene nisu imali, pokušam da omogućim nekim budućim fudbalskim generacijama.” – iskren je Saša.

Kroz ovaj klub je do sada prošlo više od 700 dece za ovih 10 godina, trenutno ima više od 150 aktivnih igrača u Srbiji, a i u inostranstvu. Moravci su osvojili više od 500 trofeja, bili su prvaci Srbije, osvojili su kup Srbije u fudbalu 7+1, prvaci su regiona bili u nekoliko navrata, prvaci Rasinskog okruga više puta, osvajači su mnogobrojnih turnira širom Srbije. Škola OFK Morava trenutno se takmiči sa selekcijama pionira i petlića u ligi Regiona istočne Srbije, a mlađe selekcije igraju Mini Maxi i SEVEN LIGU i trenutno imaju izuzetne rezultate u svim generacijama.

Trenutno imaju generacije od godišta 2006. do najmlađih, koji su 2015. godište. U školici rade 3 trenera: trener sa B licencom Dragan Nešković, trener sa C licencom Zoran Čukić i trener sa A licencom Saša Milosavljević. Sve generacije su uspešne, a posebno iz kluba pohvaljuju generaciju 2009. godišta, koja je osvojila veliki broj turnira i trenutno je u 4 najbolje ekipe u Srbiji u fudbalu 5 + 1, dok u velikom fudbalu trenutno zauzima 1. mesto u ligi Regiona istočne Srbije.

Trener Saša Milosavljević kaže da je najlepše raditi sa decom, kod njih nema lažnih i skrivenih osećanja, veruju ti i poštuju te onoliko koliko ti njima veruješ i poštuješ ih. “Ja sam trener koji voli red, rad i disciplinu, moja filozofija je da je u tom uzrastu manje bitan rezultat. Bitno je ponašanje i odnos prema klubu, drugarima i trenerima, ako je taj odnos dobar, onda ćemo igrati dobro, a ako igramo dobro doći će i rezultati. Naravno da tešimo decu kada pogreše, ali i ujedno im ukažemo na grešku” -kaže Milosavljević.

U OFK Morava imaju dosta dece koji trenutno nastupaju u našim najvećim klubovima u Srbiji, a počeli su u ćićevačkom klubu. Mihajlo Petković je prvi igrač koji je potpisao profesionalni ugovor sa Partizanom i on je velika nada ćićevačke škole, zatim Luka Veljović – Napredak Kruševac, Strahinja Ristić – Napredak Kruševac, Ilija Svrzić – Čukarički Beograd, Luka Marković – Spartak Subotica, Nikola Stanković – OFK Beograd, Lazar Jovanović – Napredak Kruševac, Mihajlo Pavlović – Radnički Niš, Ilija Vlajković Tomić – Napredak Kruševac, Aleksandar Krstić – Radnički Niš, David Jovanović – FC Sevette Švajcarska, Filip Miladinović – Napredak Kruševac i drugi.

Kada vam se pojavi dete na treningu koje ima malo bolje motoričke i tehničke karakteristike, to se odmah primeti, ali, to je samo jedan mali preduslov da će ono u budućnosti biti profesionalni fudbaler, ako ima karakter, volju, želju i odgovornost, to dete može sutradan da bude profesionalac, u suprotnom vrlo teško. “Imali smo decu koja su po talentu bila ispod druge dece, ali upornim radom i jakim karakterom ta deca danas igraju u našim najvećim klubovima. Talenat je bitan, ali ključnu ulogu igra rad, karakter i želja za uspehom.” – kažu fudbalski treneri u klubu iz Ćićevca.

Saša Milosavljević je trenutno predsednik Sportskog saveza Ćićevca i zalaže se za razvoj dečijeg sporta u opštini. Smatra da je bitno za dečiji sport da deca imaju mogućnosti da se oprobaju u više sportskih disciplina i da negde pronađu sebe. U Ćićevcu trenutno imamo više školica sporta: fudbal, košarka, rukomet, tenis, karate, ritmička gimnastika, boks, odbojka. To je za jednu malu opštinu veoma dobro.

U OFK Morava poručuju da je njihova škola fudbala otvorena za svu decu bez obzira na pol, fizičke sposobnosti i sl., imaju devojčice u školici i veoma su uspešne, trude se da svi podjednako uživaju u fudbalu i sportu, prvenstveno kroz igru i druženje – za svu decu, bez bilo kakvih predrasuda.

Foto: OFK Morava