Prvi put sa mladima o mladima u Ćićevcu, Apatinu i Somboru

ČITAJ MI

Omladinska politika u Ćićevcu potpuno je nerazvijena. Do sad nije bilo nikakvih aktivnosti na tom polju. Cilj akcije udruženja Okular, zajedno sa partnerima iz Centra za kulturu i obrazovanje iz Sonte i Somborskog edukativnog centra, je da se uspostavi saradnja mladih i lokalnih donosioca odluka kako bi se zajedno u budućnosti donosile lokalne politike za mlade, kao što bi bio lokalni akcioni plan, zatim da se formiraju institucije koje su bitne za mlade (poput Kancelarije za mlade) i drugo.
“Projektne partnere smo okupili oko zajedničke teme i lokalnog problema, ali tako da svako od njih ima određen deo prakse koji može da razmeni sa ostalima. Učesnici ovog projekta će biti mladi, potom eksperti iz oblasti omladinske politike i donosioci odluka. Mladi, koji budu uključeni u ovaj projekat biće osobe iz ruralnih područja kao i određeni broj iz partnerskih organizacija.” – kažu iz udruženja Okular.


Mladi će steći sledeće kompetence: kako uspešno održati lokalne debate kao metod za procenu lokalnih zajednica i potreba; kako komunicirati različite aspekte zajednice među različitim akterima, kao što su mladi, članovi drugih nevladinih organizacija i neformalnih grupa; kako izgraditi odnose sa različitim omladinskim akterima na lokalnom nivou, kako preuzeti odgovornost za razvoj svoje zajednice.


Pripremne aktivnosti bile su susreti naših mladih i omladinskih radnika sa donosiocima odluka i ekspertima iz opština koje imaju iskustva u unapređenju lokalne omladinske politike. Realizovana su dva susreta u Sonti/Apatinu i u Somboru u kojima su učestvovi mladi i omladinski radnici u partnerskim organizacijama, donosioci odluka sa lokala (predstavnici lokalne samouprave, Kancelarije za mlade, Saveta za mlade i drugih lokalnih institucija iz Sombora, Apatina zajedno sa partnerima iz Ćićevca.

Cilj ovih susreta bio je razmena iskustva i znanja kako bismo se bolje pripremili za glavni događaj koji ćemo održati u Ćićevcu.

Ukoliko imate od 15 do 30 godina i želite da učite o omladinskoj politici i razgovarate sa donosiocima odluka u našoj opštini, pozivamo vas na Okrugli sto projekta Prvi put sa mladima o mladima, koji će se održati u subotu 24.4.2021. u bašti kafea ITD u Ćićevcu u 12 sati.

Vidimo se!

Udruženje Okular