Ćićevac postaje srce srpskog karatea

ČITAJ MI

Ćićevac, naizgled mala opština, ima mlade kojima može da se diči. Nedavno, jedna naša mlada sugrađanka ušla je u Savet za mlade Republike Srbije. Mlada političarka iz naše opštine prva je narodna poslanica koja nas predstavlja u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ipak, ovo nije sve. Izabrala sam da pišem o uspesima mladih sportista, jer mislim da su nepravedno zapostavljeni. Mi imamo i jedan karate klub za diku.

To je karate klub „Shotokan Ći ” Ćićevac, kome je ove godina pripala čast da 4. 4. 2021. godine bude organizator Kupa Srbije u karateu.

Ovaj karate klub radi već 6 godina i za vreme svog rada postigao je zadivljujuće rezultate. Osnovan je krajem 2015. godine.

Nastao je iz ideje trenera Lazara Radisavljevića da svoje znanje prenesi deci, ljubiteljima sporta. Sam trener imao je teško detinjstvo, puno nadolazećih oluja i poteškoća, ali to ga nije sprečilo da postane uspešan mlad čovek. Zahvaljujući karateu i motivacionim seminarima on je zadobio snagu da sve izazove u odrastanju prebrodi i odluči da će ostvariti svoje snove. Jedan od tih snova bio je osnivanje ovog kluba.

Lazar

Lazar Radisavljević je glavni trener, jedan od osnivača i predsednik kluba.

Već posle godinu dana trenerske prakse, uz višegodišnje treniranje karatea, dobio je poziv JKA Shotokan Federation of Serbia i postao trener mlade reprezentacije Srbije, uzrasta od 9 do 17 godina. Takođe, član je trenerskog borda za borbe JKA Shotokan saveza Srbije i nacionalni sudija.

Bio je trener reprezentacije, do sada, na pet međunarodnih takmičenja:

1. JKA Evropsko prvenstvo za mlade – Niš 2016.

2. JKA Evropski Gran Pri – Kadanj 2017.

3. JKA Evropsko prvenstvo za mlade – Kragujevac 2018.

4. JKA Evropsko prvenstvo za mlade – Prag 2019.

5. WSKA Svetsko prvenstvo za kadete, juniore i seniore – Lisabon 2019.

U svom dosadašnjem radu iznedrio je osvajače međunarodnih medalja, kao i učesnike velikih takmičenja sa zapaženim rezultatima:

Nastasija Ilić – srebrna medalja na Evropskom prvenstvo za kadete

Ivan Urošević – bronzana medalja na Evropskom Gran priju

Anđela Milojević – 5. mesto na Evropskom prvenstvu za mlade

Hana Preljić – 5. mesto na Evropskom prvenstvu za mlade

Elena Grujić – 8. mesto na Svetskom prvenstvo za kadete

Katarina Milosavljević – 9. mesto na Evropskom prvenstvo za mlade

Mateja Milovanović – 9. mesto na Evropskom prvenstvo za mlade

“Ne možemo čekati da nam padne nešto sa neba, treba da se pokrenemo. Uspeh je 99% rada i 1% sreće” rekao nam je Lazar. Na jednom papiru zapisao je sve svoje ciljeve i ,verujući u ono što radi, vremenom je krenuo da precrtava stavke sa liste. Tako je 2018. godine zapisao da će jednog dana zakupiti lokal gde će podučavati mlade karatiste, što je i ostvario 2020. godine, a možete ga pronaći na adresi Miodraga Mišića 33 u Ćićevcu. Otvoren je za sve mlade koje veruju u svoje snove.

mali karatisti u akciji

Godinama “Shotokan Ći” Ćićevac stvorio je veliku reputaciju. Iako se nalazi u ovako malom mestu, postigao je značajne rezultate. Na lestvici uspešnosti klubova u Srbiji nalazi se na 4. mestu po uspešnosti selekcije ispod 16 godina. Za to nema boljeg dokaza osim činjenice da je za samo 5 godina ovaj klub prikupio više od 600 osvojenih medalja.

Svako dete koje trenira u ovom klubu talentovano je i vrednim radom postiglo je zapanjujuće veštine u ovom sportu, ipak, moramo izdvojiti najuspešnije i najupečatljivije.

Pre svega, pomenućemo Anđelu Milojević, devojčicu koja ima svega 11 godina, a do sada je osvojila 80 medalja, 6 pehara i 100 diploma. Katarina Milosavljević i Ivan Uroševič, takođe članovi ovog kluba, mogu se pohvaliti osvojenim medaljama sa međunarodnih takmičanja.

Na Lazarov zahtev, parakarate je uvršten u takmičarski sistem karatea u Srbiji.

Lazar, iz razloga već lošeg spomenutog detinjstva, čini sve da se svako dete oseća dobrodošlim u ovaj klub, bez obzira na to da li ima smetnje u razvoju, poteškoće u ponašanju ili je lošeg socijalnog statusa, npr. On sa njima gradi specijalni odnos, gde ih savetuje, pomaže im i trudi se da ih izvede na pravi životni put sa ciljem da budu što bolji ljudi.

Možda je ovo upravo i glavni razlog ovih velikih postignuća. Prijateljski odnos između trenera i članova kluba koji na zabavni način i kroz opuštenu atmosferu postižu uspeh.

Ako i Vi želite biti deo njihove pustolovine, možete se pridružiti ovim treninzima. Klub je otvoren za sve starije od 4 godine.

Aleksandra Mitrović