NEET status kao faktor marginalizacije savremenog doba

ČITAJ MI

Savremeno doba sa sobom nosi različite nove trendove i inovacije u različitim oblastima. Nažalost, ove novine ne podrazumevaju isključivo napredak i pozitivna dešavanja, već kao društvo bivamo inovativni i u pogledu faktora marginalizacije.

Jedan novi, savremeni faktor marginalizacije, o kojem želim da govorim, jeste NEET status. Sa ovim terminom upoznala sam se pre nešto više od godinu dana, a u međuvremenu sam uočila eksanziju ideja i aktivnosti usmerenih na suzbijanje ovog faktora marginalizacije, što govori o njegovom značaju.

NEET je skraćenica izraza na engleskom jeziku “not in education, employment or training” i opisuje situaciju osobe koja je okončala svoje školovanje (nije u procesu obrazovanja), nije se zaposlila, niti je u procesu edukacije ili obuke.

Verovatno sad možete nabrojati više osoba iz svog okruženja koje su u ovoj situaciji. Da li ih doživljavate kao izložene marginalizaciji?

A da li ste se nekada zapitali sa kakvim osećanjima i razmišljanjima se susreće osoba kojoj su dani jedan nalik na drugi, koja nema jasnu svrhu i obavezu u životu, koja nema ni novca za obezbeđivanje sopstvene egzistensije ili egzistencije svoje porodice.

Nije retkost da se ove osobe povlače iz društva u kojem se susreću sa zaposlenim, ostvarenim osobama, koje govore o poslu, karijeri, zaradi ili užicima koje im ista omogućava…

Mogu pribeći druženju sa osobama koje su i same nezaposlene i / ili koje su sklone bavljenju aktivnostima koje mogu izazvati zavisnost ili dovesti u sukob sa zakonom.

Mogu se osamiti i izolovati od društva. Provoditi dane u kući, u krevetu… Jer, svejedno je da li su ustali u 7 ili 12h ili su prespavali ceo dan.

Mogu odlagati zasnivanje porodice. A može doći i do pojave poteškoća u oblasti mentalnog zdravlja…

Svaka od ovih mogućnosti vodi ih korak dalje od onog što je zapravo rešenje problema!

I možda se pitate zašto ove osobe ne izađu iz kuće i pronađu posao? Zašto se ne bave bilo čime do pronalaska idealnog zaposlenja? Ili zašto se ne obuče za obavljanje nekog drugog posla?

Svi se razlikujemo kao ličnosti. Sa sobom nosimo različita iskustva i veštine suočavanja sa izazovima. Uz to, samo okruženje, društvo, pa čak i naša sama porodica nam najčešće ni malo ne olakšavaju.

Osobi suočenoj sa spomenutim teškoćama i predubeđenjima neophodni su pomoć i podrška kako bi se suočila sa izazovima NEET statusa u kojem se nalazi.

Osmišljavanje odgovarajuće pomoći i podrške za mlade u NEET statusu ozbiljan je izazov koji zahteva uključivanje velikog broja aktera, a pre svega donosioca odluka.

Ono što bi u međuvremenu svaka mlada osoba u NEET statusu mogla da uradi za sebe, po mom mišljenju, jeste da se priključi prvoj organizacji civilnog društva (udruženju građana) za koje čuje (ukoliko nema mogućnosti u vidu nešto većeg izbora). Jer, za mene lično, iskustvo volontiranja i rada u organizacijama civilnog društva, doprinelo je da ni jedan jedini dan ne budem u NEET statusu.

Suzana Gajić Jovanović

Photo by Toa Heftiba on Unsplash