Da li je lepota u licu i telu ispunjenom silikonima

ČITAJ MI

Da li je istina sve ono što gledamo na televiziji, u filmovima ili na društvenim mrežama? E, pa, ja bih rekla da nije.
U ovom surovom svetu svakog dana se sve više susrećemo sa iskrivljenom slikom žene u medijima, a ništa povodom toga ne preduzimamo. Pitam se da li je lepota lice i telo ispunjeno silikonima? Da li je sve ono sto nam plasiraju društvene mreže ispravno?
Ekrani su nam puni devojaka sa ispeglanim licima, napumpanim usnama, jagodicama, ogromnim grudima i zadnjicama i mi sve to bez razmišljanja prihvatamo kao “ideal lepote”. Da li ćemo živeti po pravilima drugih ili onako kako nas je stvorio bog?
Danas je sramota biti prirodan. Ukoliko nisi našminkana, prosto se osećaš loše, a samopouzdanje ga nema. Nedavno je u jednoj emisiji irska lepotica Mora Higins uživo skinula šminku pred kamerom kako bi pokazala devojkama da je ono što vide na društvenim mrežama samo privid. “Trenutno se osećam kao da sam gola. Nije mi prijatno da se pojavim na TV-u bez šminke. Osećam se sigurnije kada sam našminkana, kao i svaka druga devojka, ali, ovo je važno za mlađe generacije. Oni na društvenim mrežama, gledaju savršene stvari, ali, mi imamo glam timove i filtere. Trebalo bi da pokažemo svoju prirodnu stranu. Svi mi imamo fleke na koži i pojave nam se akne povremeno. Nadam se da ću imati porodicu i bojim se da će i moja deca gledati takve stvari na društvenim mrežama. Možete da promenite oblik nosa, lica, dužinu kose… možete sve da promenite”, kaže Mor Higins.
Pitam se samo šta je nateralo sve te mlade ljude na takav korak. Ko su njihovi uzori, pitam se sta je uzrok, a šta posledica ovakvog ponašanja. Posledica ćemo biti svesni kroz par godina, kada budemo imali generacije pred sobom koje nemaju svoj identitet, generacije čija će lica biti jedno drugom nalik i koja se neće razlikovati. Tada će biti svesni svojih grešaka, kada vide da ne postoji nijedan hirurški zahvat koji će ih vratiti u prvobitno stanje. Citiram mišljenje jedne jednostavne devojke, koja živi punim plućima bez ikakvih korekcija na sebi ” Ovo sam jednostavno ja. Onakva kakvom me je bog stvorio i dao. Ne želim ništa da menjam na sebi, želim da ostanem ovakva i telom i duhom, jer smatram da je lepota u različitosti i u onome što nosimo u sebi, a ne na sebi.” Jednostavno, svi ti mladi ljudi nisu svesni da ono što im je dato rođenjem i od boga kao dar, da bi ga trebalo prihvatiti i nositi sa svim njegovim manama i prednostima.

Milena Popović