Ljubav je zakon

ČITAJ MI

“Sva kola slijede ceste

Kao brodovi valove 

A ja slijedim moje srce 

Njegovo glasno lupanje.

Bog ima deset zapovijedi

A država zakone

Priznajem samo jedan zakon 

Moju ljubav za tebe” 

Jura Stublić i Film 

Ljubav. Emocija koja ne može da se opiše, nešto što se sastoji od više osećanja, nešto jako lepo. O ljubavi se pisalo još u doba Grka i Rimljana, pisalo se o tome koliko je slepa, nekada neuzvraćena, nekada bolna. Ali, samo kada volimo, mi smo istinski srećni. 

Ravnopravnost. Nešto za šta se borimo u ovo doba. Borimo se da žene budu jednake, da mladi budu jednaki, da se sve vere jednako poštuju. Borimo se da svi budemo jednaki, da svi imamo dostojanstven život, da smo svi srećni. 

Ali, da li smo svi srećni? Da li je srećan onaj momak koji voli drugog momka? Da li je srećan što modar mora da dođe praznoj kući? Da li je srećna ona stidljiva devojka koja gleda svoje vršnjakinje sa momcima, dok je ona “bolesna”, dok se bori sa sobom, porodicom i društvom? Čovek sreću pronalazi u malim stvarima. Srećni su jer vole, jer su voljeni. Iako ih mnogo stvari sputava u tome. 

Svakog dana dobijaju pretnje, psovke, batine. Svakog dana bar jedna osoba mora da se bori sa diskriminacijom. Nekada neko i strada… Ali, oni jesu srećni jer vole. Ne mrze nikog, čak ni onog lika koji ih je skoro do smrti istukao. Ne mrze roditelje koji su ih izbacili na ulicu jer ih nisu razumeli. Ne mrze ni državu, ni crkvu. Razumeju svakoga.  

Zar im nismo dužni bar malo? Pored svih ružnih reči koje su im upućene možemo da im pružimo podršku i ljubav. Čovek nije rođen da mrzi, ali jeste da voli. Zakonom  o istopolnim zajednicama bismo im omogućili puno toga. Moći će da vide jedan drugog i jedna drugu kao članove porodice, biće penziono, zdravstveno i socijalno osigurani. Imaće mogućnost da svog partnera/ku posete u bolnici, da zajedno podižu kredit, da imaju pravo na nasledstvo.

Sledeći put kada iskoristite neku od ružnih reči prema njima, setite se da su oni borci, da su oni isto tako ljudi koliko i vi, da imaju pravo da imaju porodicu i srećan život. 

Amor caecus est. Ljubav je slepa. Ljubav ne vidi pol.

M.S.

Photo by Tim Marshall on Unsplash