Koncert u B-molu Čajkovskog u rečima

Kompozicija počinje oštro i naglo. Završila se poslednja bitka ovog rata. Kraljeva vojska je pobedila. Duvački instrumenti nam dočaravaju svojom dubinom kraljevu moć i snagu. Priključuju se violine. Preživeli deo vojske je konačno slobodan.
Brzi, visoki i odskočni tonovi predstavljaju kraljicu. Srećna je što joj se muž vraća kući, žene pevaju po selu i dvoru. Svi su srećni jer se njihovi muževi, očevi i sinovi vraćaju sa boja. Nežnom melodijom je predstavljeno njihovo trenutno stanje, puno sreće, uzbuđenja i ,konačno, mira. Violina dominira. Princeza. Presrećna je što će videti tatu nakon dugo vremena.
Klavir svira brže, ali još uvek vesele note. Stiglo je i proleće. Sve je onako kako treba. Međutim, nešto se dešava. Sprema se oluja. Duva jak vetar, kiša kreće da pada, i svi seljani se vraćaju sa trga u svoje kuće. Princeza još uvek čeka na balkonu. Došla je vojska. Donose loše vesti. Princ je poginuo. Duboki tonovi klavira predstavljaju bol, tugu i bes. Nemir. Duvački instrumenti dominiraju. Bol je svuda. Došao je kralj. Izgubio je sina jedinca. Narod je tužan. Princ je bio divan. Tišina.
Duvački instrumenti dominiraju. Odaju počast princu. Ponovo klavir sa brzim tonovima. Čini se srećno, ali nije. Kraljica još uvek ne veruje da joj je sin mrtav. Još uvek se priseća njihovih uspomena. Čeka ga ispred dvora. Ali, niko ne dolazi. Violine i klavir. Kralj joj se pridružio. Nemir je. Počinju da se svađaju. Ostala je bez sina, i krivi kralja za to. Odskočni i visoki tonovi klavira. Veoma je uznemirena. U pozadini se čuju nežniji tonovi violine. Pokušava da je smiri. Zatim je sve odskočnije. I kralj je besan. Sve više se svađaju. Instrumenti veoma brzo sviraju. Dekrešendo. Tišina.

Photo by Spencer Imbrock on Unsplash

A.S.