Jako je važno da svako od nas ostane u dobrim odnosima sa samim sobom

ČITAJ MI

Jako je važno da svako od nas ostane u dobrim odnosima sa samim sobom – Audio

Mladi se svakodnevno susreću sa bezbroj novih problema. Pored školskih, ljubavnih i problema sa prijateljima, mladima je trenutno najveći problem upravo pandemija koronavirusa. Nisu najugroženiji, po statistici, najveća smrtnost nije u njihovom uzrastu, imaju dobar imunitet, ali su zasigurno oni koji na druge načine mnogo ispaštaju.

Tinejdžere karakterišu društvene mreže. U poslednih godinu dana društvene mreže nikako ne predstavljaju sigurno mesto za jednu mladu osobu, one veoma utiču na zdravlje dece i mladih. Sajber nasilje, neprimereni izazovi i mržnja mnogo remete njihovo razmišljanje i njihovu sreću i slobodu. Mentalno zdravlje mladih od početka pandemije je jako bitno i veliko pitanje i problem. Zatvaranje, karantin i nemogućnost druženja dovode do toga da se tinejdžeri povlače u sebe, ne govore prijateljima i porodici o svojim problemima i nekim lošim mislima.

Od početka 2021. godine, u našoj zemilji je veliki broj mladih osoba koje su izvršile suicid. Te informacije poprilično uznemiruju decu. Da, svi verujemo da je tome doprinela situacija sa virusom. Mladi su prebačeni na online školovanje, zabranjena su im okupljanja, druženja, sve ono što je ključno u njihovom razvoju. Imaju želju da svoje slobodno vreme provode napolju sa svojim vršnjacima, ali sa druge strane ne žele da se izlažu riziku i ugroze zdravlje svojih najbližih.

Razgovarali smo sa jednom studentkinjom prava na ovu temu.

  • Šta muči studente u doba pandemije?

Mislim da moje prijatelje muči nedostatak studiranja. Koliko god to čudno zvučalo, za vreme ove pandemije, ja lično, a, verujem, i mnogi drugi studenti, izgubili smo uopšte osećaj da studiramo. Ne idemo na fakultet, izuzev kad imamo neki ispit. Čitaonice su vecinom zatvorene pa nam je i tu dolazak onemogućen. Druženje je svedeno na minimum ,jer su mnogi usled ove pandemije rešili da se vrate u svoja rodna mesta i tako nastave ovo online studiranje. Mada, i mi koji smo i dalje u studentskim gradovima, retko se viđamo s društvom, iz očiglednih razloga, da bismo sačuvali svoje i zdravlje svoje porodice.

  • Kako prevazilaziš probleme koji naiđu? 

Trudim se da se posvetim sebi, da naučim da vodim računa o svom mentalnom zdravlju. U ovo teško vreme koje je zadesilo ceo svet, jako je važno da svako od nas ostane u dobrim odnosima sa samim sobom. Problemi se dešavaju svakodnevno i mnogi nas poremete, ali važno je da ostanemo dosledni sebi.

  • Kako su sve ove mere i zabrane uticale na tvoje mentalno zdravlje?

Na početku pandemije sve je ovo bilo novo, kako za mene, tako i za sve oko mene. Nije mi toliko smetalo što sam bila stalno kod kuće sa svojom porodicom. Međutim, kako je vreme prolazilo postajala sam sve više nervoznija, htela sam da se viđam sa svojim društvom, da provodim vreme s drugim ljudima, bez straha od zaražavanja. Postalo je jako teško provoditi sve te dane u kući i nemati kontakt s drugim ljudima. Počela sam da se zatvaram u sebe i postajem asocijalna. Sada, kad se opet nalazimo na pocetku, trudim se da, koliko je to moguće, budem u društvu ljudi koji mi prijaju i makar jednom nedeljno provodim vreme sa prijateljima u opuštenom razgovoru i druženju kako se ne bih osećala konstantno usamljeno.

  • Šta savetuješ drugim mladim ljudima?

Fokusirajte se na to da na najbolji mogući način iskoristite ovo vreme. Iako nam je izlazak negde većinom zabranjen, to ne znači da je život stao.


Mere će ostati na snazi povodom suzbijanja korone, ali treba obratiti pažnju i posvetiti se deci imladima, kako u školama tako i kod kuće. Decu i mlade treba edukovati o mentalnom zdravlju i kako da se bore sa svojim problemima. Treba im pokazati da postoji rešenje, da postoje ljudi, stručni ljudi, kojima mogu da se obrate i koji mogu da im pomognu. 

Jovana Janev