Odbrana gospodina Dorijana Greja

ČITAJ MI

Odbrana gospodina Dorijana Greja – Audio

Po pravilima besedništva, svaku besedu pravne prirode bi trebalo početi iskazivanjem poštovanja sudu i njegovim prisutnim članovima. No, ja to danas ne mogu uraditi, jer su moja ljubav i poštovanje prema sudu nakon ovog slučaja, blagovremeno u potpunosti utihnuli. Vi ste, naime zbog nedostatka dokaza, optuženog na sud izvodili devet puta. Devet puta ste dozvolili suprotnoj strani da bira ishod suđenja i devet puta ste unizili dostojanstvo mog štićenika. Zbog dužine optužnice i gnusnih krivica koje su pripisane prisutnom gospodinu Dorijanu Greju, a u odsustvu dokaza, i onih koji tuže i onih koji bivaju tuženi, ja danas možda neću biti u prilici da dam takve odgovore u njegovu odbranu kakve bih inače mogao dati.

Originalnu optužnicu protiv Dorijana Greja pokrenuo je Henri Voton, njegov dugogodišnji poznanik i jedan među prvima sa kojim se optuženi zbližio nakon dolaska u London. Gospodin Henri je u izveštaju naveo kontraverzna dela Dorijanovog života sa kojima je, posredno ili neposredno, bio upoznat. Govorio je o razvratu i bludu u kome je gospodin Grej živeo punih osamnaest godina, trošeći noći, kako na žene, tako i muškarce, pritom ističući detalje pojedinih avantura. Ali kako je gospodin Voton znao sve sitnice Dorijanovog života, sem ako nije bio tu lično da im svedoči? Tužilac je takođe govorio o raspadu duše i dobrote u jednom mladom srcu, no ja nigde ne nađoh potvrdu da je gospodin Henri sveštenik, a ni filozof. Posebno me je zabrinula optužba o postojanju slike u kojoj je, molim Vas obratite pažnju, zarobljena duša Dorijana Greja, a čijeg je autora sam Dorijan Grej navodno usmrtio. O kakvoj je to slici reč!? Zar svetski čovek kao što je optuženi, u svom zanosu i ljubavi prema umetnosti, ikako mogao uniziti značaj ubijajući njenog sledbenika? Gde je telo? Gde je krv? Gde je bila kuća puna posluge, ako se sve to zbilo unutar njenih zidova? Ako se ne varam, gospodine Voton, neko je na prethodnom suđenju izjavio, a biće da je to neki bliži rođak optuženog, da je Dorijan pre Londona bio povučen, dobar i naočit momak, često sramežljiv, ali isto tako lep i šarmantan. Od drugih sam čuo da vašem oku to nije promaklo i da ste koristili svaku priliku da mladiću punite glavu o hedonizmu, čarima života u koje je njegova lepota morala imati nekog udela. Sve se to dešavalo u bašti, gle čuda, preminulog slikara Bazila Holvarda. Neobično kako ste vas trojica svakodnevno provodili vreme zajedno i da se na kraju od svih ljudi, baš Vi javite da okrivite gospodina Greja, i to po svemu sudeći zbog kakve slike na kojoj je, sve i da je postojala, Dorijan ostao večno lep i večno mlad. Bazil Holvard sada nije tu da nam odgovori, ali ne sumnjam da bi neko zasigurno znao sa njeno postojanje pored Vas samog. U razvrat je optuženi stupio samo iz Vaših usta, a godine su prohujale samo u Vašim očima. Smatram nemoguće činjenicu da je prošlo osamnaest godina, jer imamo živ dokaz, prisutnog optuženog, koji svojim likom odiše mladalačkom svežinom i životom koji očigledno određenim ljudima smeta. Ako je ikada ikakva slika mogla da zamrzne pojavu gospodina Greja, to je bila upravo ona iza čijeg se objektiva krilo oko ćerke gospodine Votona. Nije nikakva tajna da su ovo dvoje mladih ljudi provodili više vremena zajedno nego što bi to prijatelji radili u kakvoj bašti možda nekog slikara. Ja neću zalaziti u motive ovakvih optužbi, jer za to svakako nisam kompetentna. Nadam se da će sud razmotriti sve činjenice i dokaze, i doneti odluku u korist pravde.

Autor Nevena Raičević

Photo by Laura Chouetteon Unsplash

Napomena: Ova beseda autorsko je delo maturanta filološkog odeljenja Gimnazije, plod je fikcije i retorske vežbe, a ne istinita priča/vest.